Hangzatos zsargonok a kozmetikában, avagy milyen parasztvakításnak ne dőljünk be?


Az elmúlt időszakban nagyon sok vendégem fordult hozzám olyan jellegű kérdésekkel, amelyek más szépségiparban tevékenykedő emberek munkásságára utaltak. Hirdetések, reklámok és hangzatos ígéretek kapcsán.

Úgy gondolom, hogy senki sem ellensége a pénztárcájának és mindenki értelmes, számára fontos dolgokba szeretné fektetni a pénzét, így tisztába tennék néhány dolgot, amik nagyon megtévesztőek lehetnek.

 

 

1. „Fájdalommentes gyantázás!”

Ilyen nincs. Ennek az oka nagyon egyszerű, puszta bőranatómia vagy ha úgy tetszik a bőr biológiája. Minden szőrszál rendelkezik szőrtüszővel. A szőrszál az, amit mi is láthatunk a szabad szemmel, a szőrtüsző pedig egy olyan több részből álló képlet, ami a bőrünkön belül van. A szőrszál egyik fontos része a szőrhagyma. A szőrhagymát egy kis gömbölyded egységként kell elképzelnünk, amely szélesebb, mint a szőrtüszőnk kivezető nyílása. Ezen a nyíláson keresztül távozik, jobb esetben hagymástul a szőrszál. Tehát ha egy szűk résen ki akar jönni egy nálánál nagyobb dolog, az fájdalommal jár. Főleg, ha egy másodperc tört része alatt nem egy, vagy kettő, vagy három ilyen dolog szeretne távozni, hanem mondjuk ötven- száz. (Hiszen egy végtag szőrtelenítésénél átlagosan ennyi szőrt távolítunk el egy tépés során.)

Tehát, ha hét nyelven beszél is az a gyanta, amivel éppen a szőrtelenítés zajlani fog, akkor sem lehet elkerülni a fájdalmat!

2. „Szemöldök styling!”

Ez a személyes kedvencem. Rengeteg kozmetikus vagy magát annak nevező ember szeretné a szemöldökszedést, és festést eladni sokszoros áron, ezzel a szemöldök styling címszóval. Ami az igazságot illeti, jómagamat lelkes szakembernek tartom és érdekel minden újdonság. Így körülbelül egy éve, amikor ez a szemöldök styling berobbant a köztudatba, rendesen körüljártam a dolgot, hogy mégis mitől több ez annál, amit én csinálok.

A következő dolgok történnek a vendéggel: (A gondolatjelek után vannak, amit „A szakember” tesz, és a kapcsos zárójelben az, amit én gondolok.)

– „A szakember” készít egy szemöldöktervezést. [Egy valamire való kozmetikus, egy szemöldökfestés vagy szedés előtt, első ránézésre megcsinálja fejben a tervezést. Nem ijesztgeti a vendéget vonalzóval, tolómérővel és mindenféle színes jelöléssel. Kivéve, ha éppen nem tetoválni készül, de itt nem.]

– „A szakember” befesti a megfelelő színű festékkel a szemöldököt. [Ez stimmel.]

– „A szakember” a hatóidő letelte után lemossa a festéket, kigyomlálja szemöldökcsipesszel az oda nem illő szálakat. [Tiszta sor.]

– „A szakember” szemöldökszínező készítménnyel, amely ceruza, por vagy zselé átsatírozza a szemöldököt. [Azt nem tudom, hogy minek, tudniillik, amennyiben jó minőségű festékkel dolgozik a kozmetikus, erre semmi szükség nincs, hiszen gyönyörűen befogja a bőrt és a szőrzetet is.]

– „A szakember”korrektorral éles határokat fest a korábban megfestett, kiszedett szemöldök köré. [Ezt sem értem, hogy miért szükséges, ugyanis ha a kozmetikus biztos kézzel, szépen tud vonalat vezetni a festékpéppel és a festőeszközével, teljesen felesleges korrektort használni. Kivéve, ha hibázik és pacás a végeredmény.]

– Utolsó lépésként „a mélyen tisztelt szakember” otthoni tanácsokat ad, hogy vendége, milyen módon formázza, egészítgesse ki a szemöldökét. Milyen ívet kövessen, milyen terméket használjon, satöbbi. [Egy igazi kozmetikus, ezért nem számol fel felárat, ugyanis ez egy magától értetődő dolog a szemöldökszedés és festés szolgáltatás fogalmán belül.]

Véleményem szerint, az nevezheti a munkáját szemöldök stylingnak, aki a mű szemöldök szálakat tölt be a vendég lyukacsos szemöldökébe. Mert az valóban egy olyan tevékenység, ami túlmutat a szemöldökfestésen és szedésen.

 

3. „Ne menjünk a napra!”

Tény és való, a fényvédelem a legjobb anti-ageing és elengedhetetlen a bőrünk óvása a káros ultraibolya sugárzással szemben, de nem minden tekintetben értek ezzel egyet. Én azt vallom és gondolom, hogy igenis szüksége van a testünknek a napfényre, de mértékkel. Az UV fontos szerepet játszik a hámképzésünkben, a hajunk, illetve minden egyéb szőrzetünk növekedésében, szépen lebarnítja a bőrünket, csökkenti a faggyúmirigyek működését, így egy aknés/szeborreás bőrfelület számára nagyon hasznos lehet, és itt nemcsak az arcra gondolok, hanem a hátra, dekoltázsra, karra is, ugyanis ezeken a területeken is gyakori probléma a pattanás. De szeretném kihangsúlyozni a MÉRTÉKKEL szót, ugyanis ha átesünk a ló túlsó végére, pigment foltokat is okozhatunk a túlzott napozással. Továbbá segíti a D2– és A- vitamin szintézisét, ezt szoktuk úgy mondani a köznyelvben, hogy „Kell a D-vitamin!”. Boldogsághormonokat szabadít fel, így depresszióellenes is. Sok lelki terapeuta javasolja a pácienseinek, hogy látogassanak el ritkán egy szoláriumba három- négy percre. Mindezek mellett aktiválja az immunrendszert, illetve fertőtlenít is, ami a bőrproblémákkal szemben szintén hasznos.

 

Pin It on Pinterest