Sokszor nagyon nagy butaságokat hallok, azzal kapcsolatban, hogy egy zsíros, aknés bőr esetében miért kéne elvetni még a gondolatát is annak, hogy szakemberhez forduljunk a bajokkal. Éppen ezért pro és kontra elven írtam egy szösszenetet, ezzel is cselekedve azért, hogy ezek a mondatok ne hangozzanak el olyan sokszor, illetve a téveszméket szertefoszlassam.

Valamint szeretném nyomatékosítani, hogy bármilyen is az adott bőrprobléma, kozmetikus fronton szakértelem, türelem, törődés kell az ápoláshoz, a vendég oldaláról pedig együttműködés az otthoni rutint illetően is.

„Serdülsz! Kinövöd!”

Ha a serdülőkori hormonháború a pattanások okozója, erre valóban gyógyír az idő, ha hosszútávlatokra tekintünk. DE! Akkor, abban az adott helyzetben szakszerű kezelésre szorul a bőr. Így meg lehet előzni a hegesedést és az esetleges pigment foltokat.

 

„Apa arca is ilyen volt, majd elmúlik.”

Attól még, hogy apa arca is aknés volt és elmúlt, továbbra is erősen tartom magam, ahhoz az állásponthoz, hogy ha a gond jelen van, szakszerűen segítséget kell nyújtani a rossz következmények elkerülése érdekében.

 

„Nem szabad nyomkodni, mert meglátszik a helye.”

Abban az esetben, ha szakszerűtlenül van kinyomva, és kezelve egy pattanás vagy mitesszer, valóban meg fog látszódni a helye, éppen ezért kell körültekintően szakembert választani.

 

„Veszünk rá maszkot, az segít.”

Milyen maszkot? Drogériásat? Ezt felejtsük el! Az aknés bőr összetett problémákra is utalhat, kevés lesz egy drogériás maszk. Kérjünk tanácsot egy kozmetikustól vagy bőrgyógyásztól és az ő útmutatásaiknak megfelelően cselekedjünk.

 

„Töröld át alkohollal, az leszárítja.”

Semmilyen körülmények között! Nem szabad szárítani, ugyanis a zsíros bőrök elve vízhiánnyal rendelkeznek. Ahogyan nem szabad mellőzni a nappali krém használatát se, különben még több faggyút fog termelni a bőr!

 

„Anya majd kinyomkodja.”

Anya ne nyomkodja ki. Anya akkor vegye kezelésbe a bőrt, ha tanult szakember és ért hozzá.

 

„Ha kozmetikushoz jársz, több pattanásod nő.”

Erre nem is tudom, hogy mit kéne írnom. Frappánsan annyit, hogy ez nem igaz! Egy jó kozmetikus és egy jó otthoni rutin, csodákra képes!

 

„Miért kell elrontani a természetes szépséget?”

Sok vendégem tudna mesélni, hogy mennyire nem tartja természetesen szépnek a bőrén éktelenkedő aknékat. Arról ne is beszéljünk, hány lánynak okoznak komoly lelki traumát, kisebbségi komplexust.

 

„A babaszappan a legjobb a bőrre, minden más csak műanyag a bőrnek.”

Nem fogom nyilvánosan elemezni a babaszappan összetételét, de egy aknés bőrnek erősen kártékony. Erre is az a válaszom, hogy egy képzett szakember tanácsát kell kérni a megfelelő letisztító készítményt illetően is.

„A fekete maszk majd megoldja.”

Erről külön blog bejegyzést írtam ITT olvasható, nem fogom szaporítani a szót. Aki a fekete maszkot favorizálja, tisztelettel megkérem, hogy olvassa el az irományomat.

 

„Az arctisztítás fáj, ezért ne is menj.”

Valóban fáj. Nem kézrátétel által távoznak a betokosodott faggyúdugaszok, valamint az aknék. Sajnos, ez tényleg kellemetlen. De a cél szentesíti az eszközt.

 

„Minek? Két hét múlva visszatelítődik.”

Megfelelő otthoni bőrápolási rutinnal nem telítődnek vissza rövid időn belül, de ehhez az kell, hogy a vendég hallgasson a kozmetikusára, fogadja meg a tanácsait, és ne keressen kifogásokat.

 

„Tegyél rá fogkrémet, az reggelre leszárítja.”

Nem javaslom. A fogkrémben található fluorid csak még inkább felerősíti a gyulladást. Javaslom, hogy a fogkrémet használjuk a fogaink ápolására, ne pedig a bőrünkre kenjük.

Pin It on Pinterest